mardi 19 mai 2015

Vegan Lemon Cake - Gâteau végane au citron

Vegan Lemon Cake

I took a recipe from this blog and I veganized it (and changed a bit the making steps too!). This cake is moist, and it has a BEAUTIFUL (yes yes, capitalized) texture.

Ingredients

1 3/4 cup all-purpose flour
1 tsp baking soda
2 tsp baking powder
1/2 cup coconut oil, melted
1/2 cup sugar
1 1/4 cup vegan yogurt or silken tofu (I used a mix of both)
3 tbsp lemon juice
1/2 tsp vanilla extract
lemon peel (to taste)

Instructions


1. Preheat oven at 350F.
2. Mix the three first ingredients together in a bowl.
3. In a blender, put the melted oil, the tofu/yogurt, the lemon juice, the vanilla extract, and the amount of lemon peel you want. Blend until you can't see big chunks of peel anymore. Add the sugar. Blend a little longer.
4. Pour over the flour mix. Mix just enough to combine.
5. Bake for 30-35 minutes, or until a toothpick (or chopstick, or knife) comes out clean from the middle.

Recipe Notes


You may want to sift your baking powder and baking soda to ensure that you don't get chunks of them (which taste gross) in your cake.

DON'T OVERMIX. The gluten won't like you, and your cake will have a bread texture (and you don't want that).

You may want to use plain or vanilla vegan yogurt. I'm sure other flavors work well too, but they will obviously impact the flavor of the cake.


Gâteau végane au citron


J'ai pris cette recette sur ce blogue et je l'ai "véganisée". C'est un gâteau moelleux qui a une magnifique texture.


Ingrédients


1 3/4 tasse de farine tout usage
1 c. à thé de bicarbonate de soude
2 c. à thé de poudre à pâte
1/2 tasse d'huile de noix de coco fondue
1/2 tasse de sucre
1 1/4 de yogourt végane ou de tofu silken (j'ai utilisé un mélange des deux)
3 c. à soupe de jus de citron
1/2 c. à thé d'essence de vanille
écorce de citron (au goût)

Instructions


1. Préchauffer le four à 350F.
2. Dans un bol, mélanger les trois premiers ingrédients.
3. Dans un mélangeur, mettre l'huile, le yogourt/tofu, le jus de citron, la vanille et l'écorce de citron. Mélanger jusqu'à ce que vous ne voyiez plus de gros morceaux d'écorce. Ajouter le sucre. Mélanger un peu plus longtemps.
4. Verser sur la préparation de farine. Mélanger juste assez pour combiner.
5. Cuire 30-35 minutes, ou jusqu'à ce qu'un cure-dents (ou un couteau) ressorte propre du milieu.

Notes


Vous pourriez vouloir tamiser votre bicarbonate et votre poudre à pâte pour éviter que votre gâteau n'ait quelques bouchées désagréables.

Ne mélangez pas trop! Le gluten ne vous aimera pas, et votre gâteau aura la texture d'un pain (et vous ne voulez pas ça!).

Vous pouvez utiliser la saveur de yogourt de votre choix, mais gardez en tête que la saveur que vous utiliser aura de toute évidence un impact sur le goût du produit final.

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